ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΠΡΕΒΕΖΑ - ΛΥΓΙΑ

κοντά στο Santa Maria

Η γεωγραφική θέση των δωματίων προσφέρει πρόσβαση σε ποικίλους προορισμούς, σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Χαρείτε πανέμορφες κοντινές παραλίες, επισκεφτείτε γραφικές τοποθεσίες και εξαιρετικά σημαντικούς αρχαιολογικoύς χώρους.

Δείτε τα δωμάτια του Santa Maria Rooms.

Πρέβεζα

Ο νομός Πρέβεζας ανήκει στην Ήπειρο και βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα. Η Πρέβεζα φημίζεται για τις ατέλειωτες και πεντακάθαρες παραλίες της.

Νεκρομαντείο του Αχέροντα

Νεκρομαντείο Αχέροντα

Πάνω σε ένα λοφίσκο και 15 χλμ. από το Santa Maria,  βρίσκεται το Νεκρομαντείο, δίπλα στον ποταμό Αχέροντα. Εδώ οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις πύλες του Κάτω Κόσμου. Από αυτές τις πύλες, περνούσαν οι ψυχές για να πάνε στον Άδη. Εδώ οι αρχαίοι επισκέπτες έρχονταν για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Ο Όμηρος περιγράφει στην Οδύσσεια την κάθοδο του Οδυσσέα για να πάρει χρησμό από τον Μάντη Τειρεσία για τον γυρισμό του στην Ιθάκη. Εδώ ήρθε ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Ορφέας, ο Περίανδρος και πολλοί άλλοι για να πάρουν χρησμούς.

Ζάλογγο

Το Ζάλογγο είναι ένα από τα ιστορικά όρη της Ελλάδας. Βρίσκεται βόρεια της Πρέβεζας,πάνω από το χωριό Καμαρίνα , και ανήκει στην οροσειρά των Κασωπαίων ορέων της Ηπείρου. Το όνομά του συνδέθηκε με την προεπαναστατική περίοδο του 1821 και ειδικότερα με τον θρυλούμενο Χορό του Ζαλόγγου.

Σούλι

Το Σούλι είναι ιστορική και γεωγραφική περιοχή της Κεντρικής Ηπείρου, που το αποτελούν ένα σύνολο χωριών, γνωστών ως Σουλιωτοχώρια
Χαρακτηριστικό των Σουλιωτών ήταν η τυφλή πειθαρχία στους αρχηγούς, ειδικά κατά την περίοδο πολέμου. Θεωρούσαν την ελευθερία πιο πολύτιμο αγαθό κι από την ίδια τους τη ζωή. Είχαν αυστηρά ήθη και σέβονταν τις γυναίκες. Τιμούσαν όσους επιδείκνυαν ηρωισμό στις μάχες και απόπαιρναν τους δειλούς. Διακρίνονταν για την τήρηση των συμφωνιών τους. Ίσχυε η αντεκδίκηση (“βεντέτα”) κι ήταν μάλιστα απαράβατος νόμος. Κύρια γνωρίσματά τους ήταν ακόμη η φιλοπατρία, η αφιλοχρηματία κι η μεγαλοψυχία προς τους ηττημένους. ‘Αφηναν τσαμπά ,φορούσαν την παραδοσιακή φουστανέλα κι επίσημο όργανο ήταν ο ταμπουράς.

Πάργα

Η Πάργα βρίσκεται σε ένα μικρό κόλπο με παραδοσιακό οικισμό χτισμένο αμφιθεατρικά. Είναι χτισμένη στις παρυφές του Ενετικού κάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την Επτανησιακή αρχιτεκτονική.
Το ισχυρό κάστρο της Πάργας που σώζεται μέχρι και σήμερα, κατασκευάστηκε στην προσπάθεια των κατοίκων της Πάργας να αντιμετωπίσουν τους επιδρομείς. Στο κάστρο της Πάργας μπορεί κανείς να φτάσει μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας.

Νικόπολη

Αρχαία πόλη της Ηπείρου στο λαιμό της χερσονήσου της Πρέβεζας. Ιδρύθηκε από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο μετά τη νίκη του εναντίον του Μάρκου Αντωνίου στη Ναυμαχία του Ακταίου (31 μ.Χ.). Γι’ αυτό και ονομάστηκε «Νικόπολη» (πόλη της Νίκης).

Πηγές Αχέροντα

Μοναδική φυσική ομορφιά θα συναντήσει κανείς στον ποταμό Αχέροντα, που μπορεί να χαρακτηριστεί σίγουρα ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.

Διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος ακολουθώντας μια μαγευτική διαδρομή.

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Αχέρων ποταμός αποτελεί τον ποταμό εκείνο, όπου τον διάπλου του οποίου έκανε ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.

Η άγρια ομορφιά, τα χρώματα, οι πηγές, το φαράγγι και η ιστορία του, αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό που κάνει την περιοχή πόλο έλξης για επισκέπτες, φυσιολάτρες ή λάτρεις της περιπέτειας.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι «Πηγές του Αχέροντα» που βρίσκονται σε απόσταση 30 λεπτών από το Santa Maria και είναι κυριολεκτικά ένα ποίημα της φύσης, που αξίζει να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε από κοντά.

Παξοί - Αντίπαξοι

Καθημερινά από το λιμάνι της Λυγιάς Πρέβεζας διοργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες για Παξούς – Αντίπαξους.

Αρχαία Κασσώπη

Κοντά μας, σε απόσταση 30 λεπτών της ώρας, βρίσκεται η αρχαία πόλη Κασσώπη. Χτισμένη τον 4ο αιώνα π.Χ. στις πλαγιές του Ζαλόγγου, σε μια θέση με πανοραμική θέα, όπου οι κάτοικοι μπορούσαν να ελέγχουν με άνεση την γύρω περιοχή και να αμύνονται εύκολα. Η Κασσώπη είναι σήμερα ένας αρχαιολογικός χώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλά αξιόλογα μνημεία που δεσπόζουν στο οροπέδιο. Αυτά είναι τα τείχη, η Βόρεια Στοά, η Δυτική Στοά, το Πρυτανείον, το Ωδείο, το Θέατρο, ο Βωμός της Αφροδίτης (θεά του έρωτα και της ομορφιάς), ο Βωμός του Απόλλωνα, όπως και ο Ναός της Αφροδίτης.

Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγόρια, ή Ζαγοροχώρια αποτελούν ένα σύμπλεγμα 46 ορεινών χωριών στη περιοχή του Ζαγορίου της Ηπείρου, εξ ου και η ονομασία τους. Αυτά εκτείνονται σε μια περιοχή μήκους 90 χλμ. από δυτικά προς ανατολικά και πλάτους περίπου 40 χλμ. από Βορρά προ Νότο. Κατανέμονται σε τρεις περιοχές στο Κεντρικό Ζαγόρι, το Ανατολικό, ή Βλαχοζάγορα και το Δυτικό, το λεγόμενο και Κατουμένη. Οι κάτοικοί τους καλούνται Ζαγορίσιοι ή Ζαγοριανοί.
Τα Ζαγόρια απαρτίζουν σήμερα τον ομώνυμο δήμο, Δήμος Ζαγορίου, στο νομό Ιωαννίνων όπου και υπάγονται.